Élet a járvány után

Élet a járvány után

A koronavírus megváltoztatta mindennapjainkat és még nem is sejtjük, mennyire változtatta meg jövőnket. Ahhoz kétség nem fér, hogy túl fogjuk élni, a nagy kérdés az, hogyan fogunk élni.

A korábbi nagy járványok átrajzolták a térképet és új pályára állították a történelmet, s az azóta felhalmozott tudás és erőforrás sem lesz elég arra, hogy ez most is ne így történjen. Földrészek talán nem néptelenednek el, de alaposan megváltozik minden. Ami örök marad, az az emberi természet, az ebből fakadó döntések logikája, s azok a keretek, amelyek között élni kell – a klímaválság, a túlnépesedés és a globalizáció.

A járvány, de sok esetben az erre adott kormányzati reakciók is, óhatatlanul gazdasági válságba torkollnak, amit kilábalás követ majd – mint mindig. A járvány tapasztalatai azonban átrajzolják majd a döntési mechanizmusokat, a gazdasági élet szereplőinek ezen túl azt is mérlegelniük kell, hogy megengedhetik-e maguknak a kockázatot, amit a „megbetegedni képes” munkaerő, a leálló szállítási láncok jelentenek.

Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy lássuk: hatalmas lendületet vesz majd az „ipar 4.0”, egyre több helyen veszik át az emberek munkáját a robotok és a számítógépek, szakmák szűnnek meg és jönnek létre, teret nyer a távmunka, az élet egyre több területén térünk át az érintésmentes tranzakciókra és ügyintézésre, gyökeresen átalakul az oktatás, megállíthatatlanná válik és eddig nem is gondolt területeket is meghódít a digitalizáció, szlogen helyett a mindennapi gyakorlat részévé válik az élethosszig tartó tanulás, tényleg megjelennek az önvezető járművek az utakon, s e járművek egyre több terméket szállítanak majd helyi vállalkozásoktól.

Nem mindenhol lesz ez így persze, de – ahogy mondás tartja – aki lemarad, az kimarad.

Érdemes körülnézni, hiszen a jövő itt kopogtat az ajtón. Ahhoz, hogy megismerjük, s időben beengedjük, a Prosperis Alba Kutatóközpont honlapján egy olyan blogot indítunk, ahol cégvezetők, kutatók, külső szakértőt segítenek tájékozódni, mondják el véleményüket arról, mire számíthatunk.

Klecska Ernő