Javaslatcsomagot állított össze öt egészségipari szakmai szervezet az ellátórendszer erősítéséért

Javaslatcsomagot állított össze öt egészségipari szakmai szervezet az ellátórendszer erősítéséért

– Közös javaslatcsomagot állított össze az egészségipari szektor öt meghatározó szakmai szervezete Kásler Miklósnak, az emberi erőforrás- és Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek.

A javaslatok az egészségügyi ellátórendszer megerősítéséért, a magyar orvostechnikai ipar megvédéséért és versenyképességének javításáért születtek. A közlemény szerint az ország működésének megőrzéséhez és a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezéshez kiemelten fontos a kormányzati, szakmai és piaci szereplők összefogása, ezért az orvostechnikai szektor kész együttműködni a kormánnyal – emelték ki.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) és a többi aláíró szervezet – a Forgalmazók az Egészségért Szövetség, a Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter és az Orvostechnikai Szövetség – szerint:

  • Értékalapú egészségügyre van szükség, ezért a kórházi közbeszerzésekben a legalacsonyabb ár helyett a diagnosztikai-terápiás hatékonyságnak kell a döntő szempontnak lennie.
  • Mielőbb rendezni kell a beszállítók által, a kórházaknak már hónapokkal korábban teljesített szállítások ellenértékét.
  • Felül kell vizsgálni a betegek otthonukban használható gyógyászati segédeszközök több mint egy évtizede változatlan hatósági árait.
  • Az egészségügyi és egészségipar modernizációjáért fel kell gyorsítani az új egészségügyi technológiák itthoni alkalmazását, és ösztönözni kell azok megismerését.
  • A kormány egészségipari stratégiájával összhangban az állami egészségügyi adatvagyon kutatás-fejlesztési célú hasznosítását biztosító, átlátható jogi környezetet kell kialakítani.
  • A szektor emellett testre szabott képzési és támogatási programok, valamint külpiaci sikereket elősegítő nemzeti szabályozás kidolgozását várja a kormánytól, mert a döntően exportra termelő magyar orvostechnikai ipar versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú, hogy miként tud felkészülni az Európai Unió jövőre életbe lépő orvostechnikai rendeletének (MDR) szigorított szabályaira.

Az öt szervezet egy szakmai konzultációs fórum létrehozását is kezdeményezte a kormány és az iparág közös ügyeinek megvitatására.

Augusztusban a kormány elfogadja az 5 pilléren nyugvó hazai egészségipar fejlesztésére irányuló stratégiát. A döntés részletesen szabályozza Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ezzel kapcsolatos feladatait. Ezek között szerepel a szektorban működő kkv-k több cikluson átívelő új támogatási rendszere, valamint például egy egészségipari kockázati tőkealap létrehozása.

A stratégia szerint a gyógyszeripar területén az innovációért és technológiáért felelős miniszternek cselekvési tervet kell kidolgoznia a magyarországi gyógyszerellátás biztonságának javítása és a hazai gyógyszeripar versenyképességének növelése, illetve a gyógyszeripari innováció támogatása érdekében a hazai gyógyszeripari kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységet végző vállalkozásokat hátrányosan érintő párhuzamos kereskedelem feltárására és visszaszorítására.

A kormányhatározatban támogatják Magyarország V4-es országokkal történő közös gyógyszeripari tendereken való indulását, ami az új, innovatív gyógyszerkészítmények és egyéb terápiák magyar betegek számára előnyös és gördülékenyebb hozzáférését tesz lehetővé. Fontos lesz az egészségügyi adatvagyon kutathatósága, amelyben a Központi Statisztikai Hivatal is részt vesz.
Felülvizsgálják az egészségiparban működő kis- és középvállalkozások (kkv) támogatási lehetőségeit, a szektor sajátosságait figyelembe véve a kkv-k gyors és fenntartható fejlődésének, hazai és nemzetközi versenyképességének biztosításáért. Ennek érdekében egy több cikluson átívelő támogatási rendszerről szóló előterjesztést dolgoznak ki a felek és fontosnak tartják egy egészségipari kockázati tőkealap létrehozását is.