A koronavírus után megváltozik a gazdaság – ebben nyújtanak segítséget

A koronavírus után megváltozik a gazdaság – ebben nyújtanak segítséget

Digitális piacteret nyitott az Innoskart informatikai klaszter azoknak, akiknek gondot okoz az online térbe, digitális világba történő átállás, a távmunka megszervezése.

A fehérvári központú szervezet felajánlásokat és ötleteket is vár, s azon vállalkozásoknak is segítséget kínál, amelyeket a jelenlegi helyzet döbbentett rá az automatizált rendszerek bevezetésének halaszthatatlanságára.

Az akkreditált infokommunikációs (IKT) klaszterek összefogást hirdetnek a COVID19 vírus okozta különleges időszak új helyzeteinek kezelésére és a várható üzleti visszaesést követő lendületvétel támogatására. Az Innoskart április elején megnyitott Digitális Piacterén tagjai olyan termékekhez, szolgáltatásokhoz kapcsolódó felajánlásokat tesznek közzé, melyek elsősorban a következő területekre koncentrálnak:

  • távmunka támogató hardverek, szoftverek;
  • az online láthatóságot erősítő szolgáltatások;
  • rendszerautomatizáláshoz kapcsolódó termékek, szolgáltatások;
  • digitális és emberi erőforrás támogató tudásanyagok, szakmai tartalmak és tréningek;
  • együttműködések, partnerségek, csomagajánlatok.

 

Az Innoskart klaszter 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy a közép-dunántúli régió informatikai területén működő kis- és középvállalkozásokat innovációra ösztönözze, együttműködéseiket erősítse és a külpiaci megjelenéseiket támogassa.

Mára az Innoskart országos területen működő, főleg IT szolgáltatásokat (hardware és software) nyújtó, valamint élelmiszeripari gyártó és kutató tagokat felsorakoztató együttműködés lett, de számos egyéb területen vannak kiemelkedő eredményeket felmutató tagjai (járműkereskedelem, gyógyszeripar, gépgyártás és kereskedelem, fémmegmunkálás, festékgyártás, tanácsadás, egyebek). A vállalkozásokon kívül kutatóhelyek, egyetemek és önkormányzatok is jelen vannak a klaszterben.

Az április elején indított digitális piactéren a szervezők azokat a vállalkozókat is várják, akik érzik magukban a kapacitást és a segítő szándékot arra, hogy valamilyen plusz felajánlást tegyenek ötletet osszanak meg másokkal.

Segítség azoknak a vállalkozásoknak, amelyeket felkészületlenül ért e helyzet

– A koronavírus egyelőre úgy tűnik, feltartóztathatatlanul terjed. Egyértelmű, hogy az egészség megőrzése a legfontosabb, ez megelőz minden gazdasági érdeket. Nem lehet kockáztatni, méricskélni, alkudozni a kórokozóval – a személyes biztonság elsőbbséget élvez. Ehhez minden lehetséges támogatást biztosítani kell a munkában, ahol csak megoldható: távmunkával, online meetingekkel, utazások leállításával fogalmaznak felhívásukban a klaszter tagjai.

Nagyon szerencsés az a vezető, aki egészen nyugodt lehet vállalkozása felől. A cégek vezetőinek komoly fejfájást okoz, milyen krízistervet tudnak életbe léptetni, hogyan biztosítsák az üzletfolytonosságot, hogyan tudják víz felett tartani a szervezetet a következő fellendülésig – és az mikor lesz egyáltalán…?

– Tisztában vagyunk vele, hogy most nehéz időszak kezdődik, egyszer azonban ez is véget ér és tétlenül várni a legrosszabb. Koncentráljunk tehát a feltáruló lehetőségekre, piaci résekre, a jó lendületvételre az újraindulásnál, ehhez azonban szemléletváltás szükséges – hívta fel a figyelmet Berkovich Gábor, a klaszter elnöke.