Azonnali beavatkozásra van szükség a Balatoni út felüljáró-szakaszán

Azonnali beavatkozásra van szükség a Balatoni út felüljáró-szakaszán

A Balatoni út Horvát István utca és Borszéki utca közötti szakaszán azonnali beavatkozásra van szükség – derült ki a most elkészült geotechnikai vizsgálatok eredményéből.

Azonnali beavatkozásra van szükség a Balatoni út felüljáró-szakaszán. A szakemberek az elmúlt napokban – a geotechnikai felmérés eredménye alapján – összeállították a felújítás műszaki tartalmát, ez alapján az Önkormányzat azonnal elindítja a közbeszerzési eljárást a kivitelező kiválasztására. A Vásártéri úti felüljáró megerősítése viszont elkészült, ezt ma délutántól újra használhatják a közlekedők – jelentették be egy sajtótájékoztatón a város vezetői és a városrész képviselője.

(Fotó: OKK - Molnár Artúr)

A Balatoni út több mint 70 évvel ezelőtt épült felüljáró-szakaszán az elmúlt hónapokban két állapotfelmérés is készült. A vizsgálatok megállapították, hogy a töltés állékonysága nem felel meg a megnövekedett forgalom okozta hatásoknak, a leszivárgó csapadékvíz folyamatosan rongálja az útalapot. Emiatt a Balatoni út Horvát István utca és Borszéki utca közötti szakaszán azonnali beavatkozásra van szükség – derült ki a most elkészült geotechnikai vizsgálatok eredményéből.

Dr. Cser-Palkovics András elmondta, az Önkormányzat – az idei évben a járványhelyzet miatt várható jelentős bevételkiesések ellenére is – haladéktalanul megindítja a közbeszerzési eljárást a kivitelező kiválasztására, hogy a felújításra még a nyári időszakban sor kerülhessen: „A beavatkozás miatt július és augusztus folyamán teljes útzár lesz a Balatoni út ezen szakaszán. Azért ezt a megoldást választottuk, mert így az amúgy is többszáz milliós beruházást ez valamennyivel olcsóbbá teszi, illetve a beavatkozás időtartamát is szűkíti. Nyáron talán könnyebb is ezt a mindig forgalmas útszakaszt kivenni a használatból, hiszen a járványhelyzet pontosan megmutatta, hogy Székesfehérváron szinte semmilyen közlekedési fennakadás nincs, ha szünetel az iskolába járás.” A polgármester kiemelte, hogy a mai napon fogja aláírni azt a költségvetés-módosítást, amely mindegy 7,5 milliárd forinttal csökkenti a bevételi – és ezzel párhuzamosan a kiadási – oldalát is a februárban elfogadott költségvetésnek: „Ezen belül még mindig marad egy olyan tartaléka az Önkormányzatnak, amelyet az olyan típusú vis maior helyzetek kezelésére tud fordítani, mint ami itt állt elő. Nem tudunk éveket várni, ezért ezt a forrást a módosított költségvetés tartalmazni fogja.”Mészáros Attila alpolgármester, Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője és Cser-Palkovics András polgármester

„Az elvégzett állapotfelmérési munkák során kiderült, hogy a Balatoni úti töltés állékonysága, amelynek ideális esetben 90 százalék körülinek kellene lennie, ennél jóval kevesebb. Ezért is döntöttünk az azonnali felújítás mellett. A beavatkozás során az útburkolat egy kilométer hosszúságban új kopóréteget kap, vízelvezető szegély kerül kiépítésre. A járda korábbi burkolatát új aszfaltfelületre cserélik, és a szakemberek szerint szükséges a járda melletti fák kivágása is, hogy azok gyökérzete ne lazítsa tovább a töltés szerkezetét. Ide kisebb cserjéket ültetnek majd a tervek szerint.” – tette hozzá Mészáros Attila, aki kérte a környéken lakók és a Balatoni utat rendszeresen használók türelmét és megértését a felújítás idejére. Az alpolgármester elmondta, hogy az útszakasz terhelésének csillapítása érdekében a tehergépjárművek nem használhatják majd a Balatoni útnak ezt a részét. Erre figyelmeztető közlekedési táblákat helyeznek ki. 

Az elmúlt napokban a Városgondnokság és az Önkormányzat szakemberei összeállították a beruházás műszaki tartalmát, a pályáztatást követően a tervek szerint a munkálatok júliusban kezdődnek és a szeptemberi tanévkezdésre elkészülnek.

Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője kiemelte, a sajtótájékoztató alatt is megfigyelhető volt, hogy milyen hatalmas átmenő forgalmat bonyolít a Balatoni út. Kiemelte:

„a maroshegyiek és az agglomerációban élők számára ez a felüljáró létfontosságú útvonal, akár gyalogos, akár autós szempontból. Ezért is külön öröm, hogy a veszélyhelyzet okán megváltozott költségvetési helyzetben is van lehetőség erre a beavatkozásra, az Önkormányzat tudja biztosítani ezt a forrást.” 

A képviselő elmondta, tisztában van vele, hogy a felújítás idején használt alternatív útvonalak is beavatkozást igényelnek, ezek felújítási ütemezéséről azonban a csökkenő helyi adóbevételek miatt később döntenek.

A szerdai sajtótájékoztatón arról is beszámoltak, hogy befejeződött a Vásártéri úti felüljáró 40 millió forint értékű felújítása. Az elmúlt hónapokban a Balatoni úti töltés injektálásos, habbeton-kitöltéses megerősítést kapott, megtörtént a dilatációs szerkezet és az aszfaltburkolat cseréje is. A hídon és az útpadkán összegyűlő vizet elvezető rendszer is felújításra került, így kizárható lesz a későbbi szivárgások lehetősége. A résztvevők elmondták, hogy az autósok számára ma délutántól újra birtokba vehető felüljárót a tehergépjárművek nem használhatják, súlykorlátozás van érvényben. Az útszakasz továbbra is egyirányú lesz a Balatoni út felé és ezentúl csak kis ívben jobbra lehet majd kanyarodni.

(Forrás: Önkormányzati Kommunikációs Központ/Székesfehérvár)