Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság kezdi meg működését Fehérváron

Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság kezdi meg működését Fehérváron

Székesfehérváron kezdi meg működését rövidesen a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság, az Alba Regia laktanyában kialakított infrastrukturális létesítményekben.

A hírt Vargha Tamás, országgyűlési képviselő, a Polgári Hírszerzésért Felelős Államtitkár és a Honvedelem.hu portál jelentette be.

A kormány még februárban 3 milliárd 192 millió forintot hagyott jóvá a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság ideiglenes elhelyezésére. A Magyar Közlöny 2020. évi 22. számában megjelent határozat szerint az idei központi költségvetést terheli a több, mint 3 milliárd forint.

Új mérföldkőhöz érkezett a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság a június 29. és július 1. között megrendezett magyar-horvát 6. munkacsoportülés megszervezésével. A rendezvényen a parancsnokságra kijelölt horvát állomány is részt vett - jelentette a Honvedelem.hu, a Honvédelmi Minisztérium honlapja.

A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnál (Headquarters Multinational Division – Centre; HQ MND-C) szolgálatot teljesítők személyesen is megismerhették Denis Tretinjak vezérőrnagyot, a szervezet leendő parancsnokát, aki tervezetten  augusztus 1-jén érkezik és veszi át beosztását Székesfehérváron. A horvátok bejárták a parancsnokság részére az Alba Regia laktanyában kialakított ideiglenes infrastrukturális létesítményeket és megismerkedtek a munkafeltételekkel.

A szakmai előadások során a résztvevők áttekintették a hadosztály-parancsnokság létrehozásával kapcsolatos feladatok időrendjét, valamint a következő időszak kiemelt feladatait is bemutatták az előadók.

A látogatás második napján Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnök műveleti helyettese hivatalos látogatáson fogadta Tretinjak vezérőrnagyot. A megbeszélés során közösen áttekintették a szervezet előtt álló feladatokat.

A munkacsoport ülésen a horvátok tájékoztatást kaptak arról is, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre a magyarországi tartós külszolgálatuk során kialakítandó életfeltételek megteremtéséhez.

A 6. munkacsoportülés tervezett az utolsó szakmai egyeztetés volt a magyar és a horvát fél között. Ennek eredményeként a parancsnokság augusztustól már a horvátokkal kiegészülve, mint nemzetközi katonai szervezet folytatja feladatait a NATO Kezdeti Műveleti Képesség, majd 2022-re a NATO Teljes Műveleti Képességének eléréséért.