Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata - Óbudai Egyetem - Prosperis Alba Kutatóközpont együttműködése

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata - Óbudai Egyetem - Prosperis Alba Kutatóközpont együttműködése

Együttműködési megállapodást írt alá Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Prosperis Alba Kutatóközpont és az Óbudai Egyetem. A Felek közös célként határozták meg, a jövőbeni kutatások helyben történő megvalósulását, amelyek alapul szolgálhatnak a gazdasági szereplők, közfeladatokat ellátó és más szervezetek részére egyes fejlesztési irányaik meghatározásához.

Az együttműködési megállapodás háromoldalú aláírására 2019. augusztus 21-én került sor a Városháza Kistanácstermében, sajtónyilvános esemény keretében.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Óbudai Egyetem, valamint annak Alba Regia Műszaki Kara közötti együttműködés hosszabb múltra tekint vissza a korábban elindult duális képzések szervezése kapcsán, amellyel hosszú távon a helyi gazdaság mérnök utánpótlásának biztosítására, valamint a város és a környékén élő középiskolás diákok számára a piacképes diploma, a gyakorlatorientált képzések, s a biztos karrier lehetőségének megteremtésére törekedtek.

A Prosperis Alba Kutatóközpont koordináló és katalizáló szerepével az Óbudai Egyetem kutató műhelyeivel történő együttműködés során olyan elemző, összehasonlító kutatások létrejöttét tudja ösztönözni, amely Székesfehérvár fenntartható fejlődését támogatja.

A közös munka színtereként, az Óbudai Egyetem feltáró, összehasonlító kutatások végzését tervezi az alábbi főbb területeket érintően:

  • start-upok világa (ökoszisztéma, koncepció megalkotásában való részvétel),
  • smart city fejlesztések (az okosváros geometriai alapjainak városüzemeltetési, közlekedésszervezési, közmű üzemeltetetési, turisztikai célú) megvalósítása közösségi adatnyeréssel, mobil felmérő rendszerek fejlesztésével,
  • panelházak építőmérnöki mozgásvizsgálata,
  • ipar vezérelte innováció (robotizáció, automatizáció tervezési, megvalósítási folyamatainak, valamint robotok programozásának vizsgálata),
  • smart manufacturing megoldások.

A Prosperis Alba Kutatóközpont szerepe az együttműködésben elengedhetetlen, hiszen hatékonyan tudja támogatni a kutatási folyamatokat, segíteni az együttműködő partnereket Székesfehérvár jövőjének megalapozásában.

Fotók: Absurd Kft.